25.4.09

Το Μαρτύριο του Ταντάλου

Η έκφραση προέρχεται από την ελληνική μυθολογία και αναφέρεται στη κατάσταση αυτή που ενώ κάποιος επιθυμεί κάτι διακαώς, δεν μπορεί ποτέ να το αποκτήσει.
Ο Τάνταλος, ως γιος του Δία και της Πλουτούς, υπήρξε ομοτράπεζος των Θεών του Ολύμπου.
Επειδή όμως αμφισβήτησε τα «όσια και ιερά» των Ολύμπιων Θεών προδίδοντας τα μυστικά τους στους ανθρώπους και προσπάθησε να διαπιστώσει αν οι Ολύμπιοι θεοί μπορούσαν να εξαπατηθούν, καταδικάστηκε να πεινάει και να διψάει αιώνια:
Αφού κεραυνοβολήθηκε λοιπόν από τον Δία κατήλθε στον Άδη όπου κατ΄ εντολή των θεών, τοποθετήθηκε σε λάκκο γεμάτο νερό κάτω ακριβώς από κλαδιά δένδρων κατάφορτων με ολόγλυκους καρπούς.
Πεινώντας όμως και διψώντας αφόρητα, μόλις άπλωνε το χέρι του για να κόψει καρπούς τα κλαδιά ανέρχονταν αμέσως σε μεγάλο ύψος, κι όταν πάλι έσκυβε να πιει νερό αυτό εξαφανιζόταν ή απομακρύνονταν από τα πόδια του.

Η τιμωρία αυτή έμεινε γνωστή ως "το μαρτύριο του Ταντάλου".

πηγή: http://el.wikipedia.org

Ιδανικός κι ανάξιος εραστής

Θα μείνω πάντα ιδανικός κι ανάξιος εραστής
των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων,
και θα πεθάνω μια βραδιά σαν όλες τις βραδιές,
χωρίς να σχίσω τη θολή γραμμή των οριζόντων.

Για το Μαδράς τη Σιγκαπούρ τ' Αλγέρι και το Σφαξ
θ' αναχωρούν σαν πάντοτε περήφανα τα πλοία,
κι εγώ σκυφτός σ' ένα γραφείο με χάρτες ναυτικούς,
θα κάνω αθροίσεις σε χοντρά λογιστικά βιβλία.

Θα πάψω πια για μακρινά ταξίδια να μιλώ,
οι φίλοι θα νομίζουνε πως τα 'χω πια ξεχάσει,
κι η μάνα μου χαρούμενη θα λέει σ' όποιον ρωτά:
"Ήταν μια λόξα νεανική, μα τώρα έχει περάσει"

Μα ο εαυτός μου μια βραδιά εμπρός μου θα υψωθεί
και λόγο ως ένας δικαστής στυγνός θα μου ζητήσει,
κι αυτό το ανάξιο χέρι μου που τρέμει θα οπλιστεί,
θα σημαδέψει κι άφοβα το φταίχτη θα χτυπήσει.

Κι εγώ που τόσο επόθησα μια μέρα να ταφώ
σε κάποια θάλασσα βαθιά στις μακρινές Ινδίες,
θα 'χω ένα θάνατο κοινό και θλιβερό πολύ
και μια κηδεία σαν των πολλών ανθρώπων τις κηδείες.

Στίχοι: Νίκος Καββαδίας
http://stixoi.info

20.4.09

«Χωριό Potemkin…»

Λέγεται ότι κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στις νότιες επαρχίες της αχανούς Ρωσικής αυτοκρατορίας το 1787, η Μεγάλη Αικατερίνη θέλησε να μάθει από πρώτο χέρι πώς ζούσε ο λαός της….

Διατάχθηκε λοιπόν ο αυλικός Grigori Aleksandrovich Potemkin να διοργανώσει την περιοδεία με τέτοιο τρόπο, ώστε τα φτωχά χωριά της ρωσικής επαρχίας να φαίνονται ότι ευημερούν.…

Ο Potemkin έστελνε τους ανθρώπους του σε κάθε σταθμό της περιοδείας και με μπόλικα ρούβλια έστηναν ψεύτικα χωριά από χαρτί και άχυρο….

Έτσι, όταν έφτανε εκεί η Αυτοκράτειρα έβρισκε όμορφα χωριά ασβεστωμένα και καθαρά, όπου οι νοικοκυρές έστηναν μπουγάδα ή ετοίμαζαν μπορς τραγουδώντας…..

Και το δειλινό που γυρνούσαν οι άντρες από τα χωράφια, έστηναν χορό και τραγούδι με μπαλαλάικες και ακορντεόν στην πλατεία του χωριού, ρουφώντας τζάμπα βότκα….

Η αυτοκράτειρα ήταν ευχαριστημένη, αφού οι μουζίκοι, δούλοι και δουλοπάροικοι ήταν ευτυχισμένοι….

Ποιος θα τολμούσε να της πει την αλήθεια;

Από τότε η φράση «χωριό Potemkin» χρησιμοποιείται για να περιγράψει το φτιασίδωμα μιας κατάστασης που στην πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι τραγική….

29.3.09

Οι Φρυκτωρίες ως Μέσο Επικοινωνίας



Οι φρυκτωρίες αποτέλεσαν μέσο επικοινωνίας - ένα από τα λιγότερο γνωστά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων - που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη συστήματος μεταβίβασης φωτεινών σημάτων.
Με τον τρόπο αυτό κατέστη δυνατή η επικοινωνία μεγάλων αποστάσεων σε καιρό πολέμου ή και ειρήνης, με χρήση δυνατής φωτιάς ή πυκνού καπνού.
Ήταν εγκατεστημένες κατά κανόνα σε πλεονεκτικές θέσεις, - κορυφές βουνών ή ακρωτήρια νησιών, - που πρόσφεραν μακρινή οπτική επαφή.
Σε κάποιες κορυφές υπάρχουν ακόμα και σήμερα ερείπια ή κτίσματα, τα οποία ήταν φρυκτωρίες στην αρχαιότητα.
Το άναμμα της πρώτης φρυκτωρίας ακολουθούσαν διαδοχικά οι υπόλοιπες, συγκροτώντας έτσι μία γραμμή επικοινωνίας.
Με διαδοχικές αναμεταδόσεις από κορυφή σε κορυφή, το μήνυμα μπορούσε να διανύσει τεράστιες αποστάσεις στην ξηρά ή στην θάλασσα.
Τα μηνύματα ήταν περιορισμένα, προσυμφωνημένα και κωδικοποιημένα.

Χρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικούς κυρίως σκοπούς από την εποχή του Τρωϊκού Πολέμου έως τους βυζαντινούς χρόνους:
Στα κείμενα του Ορφέα περιγράφεται η εκστρατεία των Αργοναυτών και μεταξύ άλλων και η μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των μονάδων του στρατού με φρυκτωρίες.
Στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια επίσης, ο Όμηρος αναφέρει διεξοδικά τις φρυκτωρίες ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ θεών και ανθρώπων αλλά και μεταξύ νησιών του Αιγαίου!
Όταν τελείωσε ο πόλεμος, που για δέκα χρόνια μαινόταν έξω από τα τείχη της Τροίας, ο Αγαμέμνονας έστειλε το μήνυμα στο παλάτι του στις Μυκήνες.
Μέσα σε ένα βράδυ έγινε γνωστή η λήξη του πολέμου από την Τροία στις Μυκήνες με τη μέθοδο των φρυκτωριών.
Ο Αισχύλος στο έργο του «Ορέστεια» αναφέρει μία-μία τις κορυφές που χρησιμοποιήθηκαν για να μεταδώσουν την λήξη του αιματηρού πολέμου.


http://www.tmth.edu.gr, http://www.raag.org/fryktories

28.3.09

Ο Γαρμπής Πήγε Με Τον Γρέγο Λιμενικό Σώμα

Ανεμολόγιο πυξίδας (compass card).

Πρόκειται για χάρτινο δίσκο που αναπαριστά τον ορίζοντα, η περιφέρεια του οποίου υποδιαιρείται από 0° έως 360° και φέρει δύο διαμέτρους κάθετες από τις οποίες η μία δείχνει τη μεσημβρινή γραμμή με άκρα τα σημεία του ορίζοντα Β (Βορρά) και Ν (Νότου) και η άλλη τη γραμμή του πρώτου καθέτου με άκρα τα σημεία του ορίζοντα Α (Απηλιώτη - Ανατολή) και Ζ (Ζέφυρο -Δύση).
Έτσι ο δίσκος διαιρείται σε 4 τεταρτοκύκλια, προς 90 μοίρες έκαστο, το πρώτο Β-Α, το δεύτερο Ν-Α, το τρίτο Ν-Ζ και το τέταρτο Β-Ζ.
Η περιφέρεια της πυξίδας (ανεμολόγιο) είναι κύκλος μοιρασμένος σε 360 μοίρες.
Οι 360ο διαιρούνται σε 4 ίσα μέρη και το καθένα περιλαμβάνει 90ο .
Το μηδέν του ανεμολογίου δείχνει στον Βορρά.
Το σημείο του ανεμολογίου που βρίσκεται αντίθετα στο βορρά δηλ στις 180ο είναι ο Νότος.
Όταν βλέπουμε την πυξίδα και έχουμε απέναντι μας τον Βορρά, δεξιά μας ακριβώς στην μέση στις 90ο είναι η Ανατολή και αριστερά στις 270ο είναι η Δύση.
Ακριβώς μεταξύ Βορρά και Ανατολής στις 45ο είναι η Βόρειο- ανατολική κατεύθυνση,
μεταξύ Ανατολής και Νότου στις 135° είναι η Νοτιοανατολική,
μεταξύ Νότου και Δύσης στις 225° είναι η Νοτιοδυτική
και μεταξύ Δύσης και Βορρά στις 315° είναι η Βορειοδυτική κατεύθυνση.

Το ανεμολόγιο απαντάται σήμερα σε δύο κατηγορίες:
α) το ανεμολόγιο πυξίδας (compass card) και,
β) το ανεμολόγιο ναυτικού χάρτη (compass rose) τυπωμένο σε κάθε ναυτικό χάρτη με σημείωση της παρατηρούμενης απόκλισης της περιοχής του χάρτη καθώς και της ετήσιας μεταβολής της.
Τα ανεμολόγια χρησιμεύουν στον προσδιορισμό των ανέμων στη μέτρηση πλεύσεων, διοπτεύσεων, ραδιοδιοπτεύσεων και του αζιμούθιου.

Μαγνητικό ανεμολόγιο
Μαγνητικό ανεμολόγιο ονομάζεται ο εσωτερικός κύκλος του ανεμολογίου που εικονίζεται στους ναυτικούς χάρτες, σε αντιδιαστολή του αληθούς ανεμολογίου που είναι ο εξωτερικός κύκλος αυτού. Οι διαιρέσεις του μαγνητικού ανεμολογίου, 360°, ξεκινούν από τον μαγνητικό Βορρά και καταλήγουν σ΄ αυτόν.

Ιστορία ανεμολογίου
Κατά τον 13ο αιώνα μ.Χ εισήχθηκε στην Ευρώπη η από τον 11ο αιώνα μ.Χ. γνωστή στους Κινέζους «μαγνητική βελόνα» και η ιδιότητά της να στρέφει πάντα και να δείχνει τη θέση του μαγνητικού βορρά.
Η ανακάλυψη αυτή αν και αποτέλεσε σταθμό στην ιστορία της ναυσιπλοΐας στην αρχή δεν θεωρήθηκε και τόσο αποτελεσματική για τον απλό λόγο ότι ναι μεν η μαγνητική βελόνα «ατένιζε» τον Βορρά, η γωνία όμως που σχηματίζεται μεταξύ αυτής της κατεύθυνσης με εκείνη του διαμήκη άξονα του πλοίου που είναι και η γωνία πλεύσης δεν ήταν δυνατόν να μετρηθεί.
Έτσι ένα αιώνα μετά, τον 14ο αιώνα, ο ναυτικός και μαθηματικός Φλάβιος Τζόγιας από τη Αμάλφι της Ιταλίας επινόησε το «ανεμολόγιο».
Το ανεμολόγιο εκείνο ήταν μια στερεή επικόλληση ενός χάρτινου σκληρού δίσκου πάνω στη μαγνητική βελόνα. Ο δίσκος εκείνος έφερε στη περιφέρεια υποδιαιρέσεις των 360 μοιρών. Η όλη αυτή κατασκευή φερόταν επί μιας ακίδας που επέτρεπε τη πλήρη ελευθερία περιστροφής και ισορροπίας. Το σημείο δε που όριζε τον Βορρά το χαρακτήρισε ως αφετηρία των 360° το οποίο και το στόλισε με απεικόνιση κρίνου, του εμβλήματος του Οίκου των Βουρβόνων, προκειμένου να κολακέψει τον Βασιλέα των Δύο Σικελιών Κάρολο τον Β’.
Έτσι παρέμεινε ο κρίνος ως σύμβολο του Βορρά σε όλα τα κράτη εκτός της Γαλλίας που όρισε ως σύμβολο τον γαλλικό βασιλικό ρόμβο που είχε υιοθετηθεί ως σύμβολο του Πολικού αστέρα.
Στη συνέχεια ο Φλάβιος διαίρεσε τη περιφέρεια του ανεμολογίου σε 16 θέσεις σημεία (8 για τους κύριους ανέμους και 8 για τους δευτερεύοντες), προσθέτοντας ακόμη και άλλους 16 τους οποίους πρώτος αυτός τους ονόμασε ρόμβους και αργότερα τους μισούς ρόμβους και τα τεταρτορόμβια.
Έτσι η εξέλιξη του ανεμολογίου της πυξίδας καθίσταται έκδηλη. Όταν το πλοίο στρέφει κατά μια γωνία το ανεμολόγιο δεν παρασύρεται αλλά συνεχίζει να δείχνει το Βορρά. Αντίθετα με μια κατακόρυφη γραμμή τη «γραμμή πίστεως» όπως λεγόταν ή «γραμμή πλώρης» που σημειώνεται εγγύτατα του χείλους του ανεμολογίου (εκτός αυτού) δείχνει αμέσως τη γωνία από το βορρά συνεπώς τη πορεία του πλοίου.

Άνεμος Μοίρες Περιγραφή Ψαράδικα Αγγλικά
Β 000 Βοριάς ή Βόρειος Τραμουντάνα N
ΒΑ 045 Βορειοανατολικός Γρέγος NE
Α 090 Ανατολικός Λεβάντες E
ΝΑ 135 Νοτιοανατολικός Σορόκος SE
Ν 180 Νότιος ή νοτιάς Όστρια S
ΝΔ 225 Νοτιοδυτικός Γαρμπής SW
Δ 270 Δυτικός Πουνέντες W
ΒΔ 315 Βορειοδυτικός Μαΐστρος NW

http://www.nautilia.gr, http://el.wikipedia.org

Επίκαιρο.....

"Πώς πάει η οικονομία;"

Φούρναρης: Ψίχουλα....
Μανάβης: Κολοκύθια....
Αγρότης: Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι ....
Ανθοπώλης: Μαρασμός....
Υφασματέμπορος: Πανί με πανί....
Ψαράς: Ούτε λέπι....
Φαρμακοποιός: Με το σταγονόμετρο....
Ηλεκτρολόγος: Δεν βλέπω φως....
Υδραυλικός: Μούφα η δουλειά....
Mηχανικός αυτοκινήτων: Στο ρελαντί....
Έμπορος χαλιών: Χάλια....
Κομμωτής: Τρίχες....
Ψιλικατζής: Ψιλοπράγματα....
Νεκροθάφτης: Ψόφια πράγματα....
Ο απέναντι νεκροθάφτης: Μεγάλη νέκρα....
Tυπογράφος: Ούτε φύλλο....
Ναυτικός: Πιάσαμε πάτο....
Στρατιωτικός: Βήμα σημειωτόν....
Χρηματιστής: Δεκάρα τσακιστή....
Βοθρατζής: ..........!!

Θα πάρω μια βαρκούλα - Η απαγωγή



Θα πάρω μια βαρκούλα μανούλα μου
στον κάτω Γαλατά
και στην Αθήνα θα 'ρθω καρδούλα μου
καβάλα στο Νοτιά

Και σαν θα 'ρθει το δειλινό
στον κήπο σου θα μπώ
να κόψω τα τριαντάφυλλα
να κόψω τ' άστρα τ' ουρανού
και τον αυγερινό

Θα βάλω στη βαρκούλα μανούλα μου
λουλούδια και φιλιά
δυο γλάροι ταξιδεύουν καρδούλα μου
καβάλα στο βοριά

Και να τη η Κρήτη φάνηκε
γαλάζια και ξανθιά
τη θάλασσα στα μάτια της
τον ουρανό στην αγκαλιά
τον ήλιο στα μαλλιά

Θ' αράξω τη βαρκούλα μανούλα μου
μπροστά σε μια σπηλιά
θα σε ταΐζω χάδια καρδούλα μου
καβούρια και φιλιά

Στη μάνα μου στο κύρη μου
λέγω και τραγουδώ
σας φέρνω τη τριανταφυλλιά
σας φέρνω τ' άστρα τ' ουρανού
και τον αυγερινό

Σας φέρνω τ' άστρα τ' ουρανού
και τον αυγερινό.

http://www.greekmidi.com/songs/theodorakis/iapagogi

27.3.09

ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ & ΠΑΝΤΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

α. ΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ Ή ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ

Φράσεις που μπορούν να διαβαστούν με το ίδιο νόημα αριστερόστροφα αλλά και δεξιόστροφα και ονομάζονται έτσι λόγω της κίνησης του καρκίνου (κάβουρα), ο οποίος κινείται πλάγια τόσο από τη μία όσο και από την άλλη μεριά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φράση:

- ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ

που ήταν χαραγμένη στον αίθριο χώρο της Αγίας Σοφίας και που σε ελεύθερη μετάφραση σήμαινε: πλύνε τα αμαρτήματα σου και όχι μόνο την όψη σου.

Παρόμοιες επιγραφές:

- ΝΟΜΟΝ, Ο ΚΟΙΝΟΣ, ΕΧΕ ΣΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΝ
- ΑΘΛΗΣΑΣ ΗΔΗ, ΠΩΛΩ, ΠΗΔΗΣΑΣ ΗΛΘΑ
- ΝΟΣΩ. ΣΥ ΟΣ Η ΙΑΜΑ, ΙΗΣΟΥ, ΣΩΣΟΝ
- ΙΕΡΑ ΣΑ ΠΑΡΑ ΧΕΙΛΗ, ΗΛΙΕ, ΧΑΡΑ ΠΑΣΑ ΡΕΙ
- ΣΟΣ ΕΙΜΙ, ΤΙΜΙΕ, ΣΟΣ
- ΣΟΦΑ ΤΑΙ ΚΑΙ ΜΗ, ΓΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΑΦΟΣ

Λατινική καρκινική επιγραφή:
In girum imus nocte et consumimur igni
(Μπαίνουμε σε κύκλο τη νύχτα και μας καταναλώνει η φωτιά - αναφέρεται στα έντομα που πέφτουν τη νύχτα στη φλόγα,).


β. ΠΑΝΤΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ή PANGRAMS

Φράσεις που έχουν την ιδιότητα να περιλαμβάνουν και τα 24 γράμματα του αλφαβήτου μας.

- Ξεσκεπάζω την ψυχοφθόρα βδελυγμία, (30)
- Γαζίες και μυρτιές δεν θα βρω πια στο χρυσαφί ξέφωτο,(43)
- Ζαφείρι δέξου πάγκαλο, βαθών ψυχής το σήμα, (35)
- The quick brown fox jumps over the lazy dog,
- Portez ce vieux whisky au juge blond qui fume,

ΠΗΓΗ:http://el.wikipedia.org, http://www.freeforums.gr

16.3.09

Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη

Άρθρο 1 - Οι άνθρωποι γεννιούνται καί παραμένουν ελεύθεροι, με ίσα δικαιώματα. Κοινωνικές διακρίσεις γίνονται μόνο με γνώμονα το κοινό συμφέρον.

Άρθρο 2 - Σκοπός κάθε πολιτικής ένωσης αποτελεί η διατήρηση των φυσικών και απαράγραπτων δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τα δικαιώματα αυτά είναι η ελευθερία, η ιδιοκτησία, η ασφάλεια και η αντίσταση στη βία.

Άρθρο 3- Το Έθνος είναι η αποκλειτική πηγή κάθε εξουσίας. Καμία ομάδα ανθρώπων και κανένα άτομο δεν μπορεί να ασκεί εξουσία που δεν απορρέει από το Έθνος.

Άρθρο 4 - Ελευθερία σημαίνει το να μπορεί να πράττει το κάθε άτομο ο,τιδήποτε δε βλάπτει ένα άλλο άτομο. Έτσι, η άσκηση των φυσικών δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου θέτει σαν όριο το σημείο εκείνο, από το οποίο αρχίζει η άσκηση των ίδιων δικαιωμάτων για το άλλο άτομο. Το όριο αυτό δεν καθορίζεται παρά μόνον από το νόμο.

Άρθρο 5 - Ο νόμος μπορεί να απαγορεύσει μόνο ό,τι είναι επιζήμιο για την κοινωνία. Ό,τι δεν απαγορεύεται από το νόμο θεωρείται επιτρεπτό και δεν μπορεί σε κανέναν να επιβληθεί να κάνει κάτι που δεν ορίζεται από το νόμο.

Άρθρο 6 - Ο νόμος αποτελεί έκφραση της κοινής βούλησης. Όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα, προσωπικά ή με αντιπροσώπους τους, να μετέχουν στη θέσπισή του. Ο νόμος πρέπει να είναι ο ίδιος για όλους, ανεξάρτητα αν προστατεύει ή τιμωρεί. Εφόσον όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, μπορούν όλοι να μετέχουν το ίδιο και στα δημόσια αξιώματα, στις θέσεις και τις υπηρεσίες ανάλογα με τις ικανότητές τους και χωρίς καμία άλλη διάκριση παρά αυτή που πηγάζει από την αρετή τους και το ταλέντο τους.

Άρθρο 7. Κανένα άτομο δεν μπορεί να κατηγορηθεί, να συλληφθεί ή να κρατηθεί παρά μόνο στις περιπτώσεις που ο νόμος ορίζει και σύμφωνα με τις διαδικασίες που προκαθορίζονται από αυτόν. Όσοι αιτούνται, εκδιώκουν, και εκτελούν αμέσως ή εμμέσως αυθαίρετες εντολές πρέπει να τιμωρούνται. Όπως επίσης, κάθε πολίτης ο οποίος καλείται ή συλλαμβάνεται εν ονόματι του νόμου πρέπει να συμμορφώνεται αμέσως, κάθε αντίσταση που προβάλλει όντας ομολογία ενοχής.

Άρθρο 8 - Ο νόμος οφείλει να επιβάλλει ποινές που είναι αποκλειστικά και απόλυτα αναγκαίες. Κανείς δεν μπορεί να τιμωρηθεί παρά με νόμο που είχε θεσπιστεί πριν το αδίκημα και ο οποίος εφαρμόζεται νόμιμα.

Άρθρο 9 - Επειδή κάθε άνθρωπος θεωρείται αθώος έως ότου αποδειχτεί η ενοχή του, αν κριθεί αναγκαίο να συλληφθεί, κάθε αυστηρό μέτρο που δεν θα ήταν αναγκαίο για τη σύλληψή του απαγορεύεται αυστηρά από το νόμο.

Άρθρο 10 - Κανείς δεν πρέπει να διώκεται για τις πεποιθήσεις του, ακόμη και τις θρησκευτικές, εφ’όσον η εκδήλωσή τους δεν διαταράσσει τη δημόσια τάξη που ο νόμος έχει επιβάλλει.

Άρθρο 11 - Η ελεύθερη ανταλλαγή σκέψεων και ιδεών είναι ένα από τα πολυτιμότερα δικαιώματα του ανθρώπου. Επομένως, κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να ομιλεί, να γράφει, και να τυπώνει τα έργα του ελεύθερα, αρκεί να μην κάνει κατάχρηση αυτής της ελευθερίας σε περιπτώσεις που ορίζονται σαφώς από το νόμο.

Άρθρο 12 - Η εξασφάλιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη κάνει αναγκαία την ύπαρξη μιας κρατικής εξουσίας. Άρα αυτή η εξουσία έχει θεσπιστεί για το καλό όλων και όχι για την ιδιωτική ωφέλεια αυτών, στους οποίους έχει ανατεθεί.

Άρθρο 13 - Για τη συντήρηση της κρατικής εξουσίας και για τα έξοδα της διοίκησης μια κοινή συνεισφορά είναι αναγκαία. Η συνεισφορά αυτή πρέπει να είναι κατανεμημένη με δικαιοσύνη στους πολίτες, ανάλογα με τις δυνατότητές τους

Άρθρο 14 - Όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα, αυτοπροσώπως ή με τους αντιπροσώπους τους, ν’ αποδέχονται ελεύθερα την αναγκαιότητα της δημόσιας εισφοράς, να παρακολουθούν τη χρήση της και να καθορίζουν την ποσότητα, τη διάθεση, την είσπραξη και τη διάρκειά της.

Άρθρο 15 - Η κοινωνία έχει το δικαίωμα να ζητήσει ευθύνη από κάθε δημόσιο λειτουργό για τον τρόπο που άσκησε το λειτούργημά του.

Άρθρο 16 - Κάθε κοινωνία η οποία δεν έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών της και δεν έχει καθορίσει με ακρίβεια τη διάκριση των εξουσιών, δεν μπορεί να θεωρηθεί οργανωμένη.

Άρθρο 17 - Επειδή η ιδιοκτησία είναι ένα απαραβίαστο και ιερό δικαίωμα κανείς δεν μπορεί να τη στερηθεί παρά μόνο σε περίπτωση δημόσιας ανάγκης που έχει καθορισθεί από το νόμο και φυσικά με την προϋπόθεση να καταβληθεί προηγουμένως στον κάτοχο μια δίκαιη αποζημίωση.
(Πηγή : www.elysee.fr)

ΣΟΦΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ

Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι δεν γνωρίζω τίποτα – Σωκράτης


Οι εχθροί καταστρέφονται όταν γίνονται φίλοι – Α. Λίνκολν