29.3.09

Οι Φρυκτωρίες ως Μέσο Επικοινωνίας



Οι φρυκτωρίες αποτέλεσαν μέσο επικοινωνίας - ένα από τα λιγότερο γνωστά επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων - που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη συστήματος μεταβίβασης φωτεινών σημάτων.
Με τον τρόπο αυτό κατέστη δυνατή η επικοινωνία μεγάλων αποστάσεων σε καιρό πολέμου ή και ειρήνης, με χρήση δυνατής φωτιάς ή πυκνού καπνού.
Ήταν εγκατεστημένες κατά κανόνα σε πλεονεκτικές θέσεις, - κορυφές βουνών ή ακρωτήρια νησιών, - που πρόσφεραν μακρινή οπτική επαφή.
Σε κάποιες κορυφές υπάρχουν ακόμα και σήμερα ερείπια ή κτίσματα, τα οποία ήταν φρυκτωρίες στην αρχαιότητα.
Το άναμμα της πρώτης φρυκτωρίας ακολουθούσαν διαδοχικά οι υπόλοιπες, συγκροτώντας έτσι μία γραμμή επικοινωνίας.
Με διαδοχικές αναμεταδόσεις από κορυφή σε κορυφή, το μήνυμα μπορούσε να διανύσει τεράστιες αποστάσεις στην ξηρά ή στην θάλασσα.
Τα μηνύματα ήταν περιορισμένα, προσυμφωνημένα και κωδικοποιημένα.

Χρησιμοποιήθηκαν για στρατιωτικούς κυρίως σκοπούς από την εποχή του Τρωϊκού Πολέμου έως τους βυζαντινούς χρόνους:
Στα κείμενα του Ορφέα περιγράφεται η εκστρατεία των Αργοναυτών και μεταξύ άλλων και η μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ των μονάδων του στρατού με φρυκτωρίες.
Στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια επίσης, ο Όμηρος αναφέρει διεξοδικά τις φρυκτωρίες ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ θεών και ανθρώπων αλλά και μεταξύ νησιών του Αιγαίου!
Όταν τελείωσε ο πόλεμος, που για δέκα χρόνια μαινόταν έξω από τα τείχη της Τροίας, ο Αγαμέμνονας έστειλε το μήνυμα στο παλάτι του στις Μυκήνες.
Μέσα σε ένα βράδυ έγινε γνωστή η λήξη του πολέμου από την Τροία στις Μυκήνες με τη μέθοδο των φρυκτωριών.
Ο Αισχύλος στο έργο του «Ορέστεια» αναφέρει μία-μία τις κορυφές που χρησιμοποιήθηκαν για να μεταδώσουν την λήξη του αιματηρού πολέμου.


http://www.tmth.edu.gr, http://www.raag.org/fryktories

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου